La Primavera

i

Genre: intervention
Date: 2024
Size: ~ 400 x 110 x 60 cm
Materials: wood, iron, artificial fur, rope
Location: aqb, Budapest, Hungary
Photo: Joseph Tasnádi

LA PRIMAVERA

 

When inspired, I am not in control. But I might never be, by the way…

The question is: When am I free?

According to Werner Herzog, every person should drag a boat across a mountain at least once in their lifetime. La Primavera was inspired by the film Fitzcarraldo directed by Werner Herzog, and by his book Conquest of the Useless: Reflections from the Making of Fitzcarraldo, written as a diary while shooting the movie.

In my mind, the concept of uselessness is strongly related to the process of artmaking. In a world obsessed by purposefulness, profitability, and the illusion of understanding and being logical, art will always look weird and useless. In the same time art can be perceived as a metaphor for being free and being inspired. Being inspired – at least for me – has an explicit resemblance to the energy and optimism of springtime.

 

******************************************************************************************************************************

 

LA PRIMAVERA

 

Az inspiráció pillanatában nem vagyok a magam ura. Egyébként lehet, hogy sosem…

Kérdés, hogy mikor vagyok szabad?

Werner Herzog szerint minden ember életében legalább egyszer át kellene húzzon egy hajót a hegyen. A La Primaverát a Fitzcarraldo című film és [A haszontalan meghódítása: Gondolatok a Fitzcarraldo forgatásából] című könyv inspirálta, amelyeket Werner Herzog rendezett, illetőleg írt a film forgatása alatt.

A fejemben a haszontalanság szorosan kötődik a művészi cselekvés folyamatához. A célszerűség, haszonelvűség, valamint a logika és
a megértés illúziójának világában a művészet mindig furcsa és haszontalan jószág. Ugyanakkor a művészet a szabadság és inspiráltság metaforájaként is felfogható. Az inspiráció – számomra legalábbis – kifejezetten hasonlít a tavasz energiájára és derűlátására.

[ / ]